Βρείτε μας στο Facebook Follow me
Greek English French German Italian

Θρησκευτικά

Σε µικρή απόσταση από την κάτω είσοδο του χωριού Καλέντζι πρωτοσυναντάµε το παρεκκλήσι της Μεταµόρφωσης Σωτήρος. Κατασκευάστηκε πριν το 1850, επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε το 2009. Στο προαύλιό της το 1965, που έγινε η χάραξη του νέου δρόµου, βρέθηκαν χτιστοί τάφοι µε οστά. Εορτάζει στις 6 Αυγούστου.

RELIGIOUS-3Ανηφορίζοντας και κατευθυνόµενοι δεξιά στην πρώτη διασταύρωση του χωριού, συναντάµε τον κεντρικό ενοριακό ναό του Αγ. Ιωάννη του Προδρόµου. Είναι µία γραφική εκκλησία µε τρούλο, πέτρινο καµπαναριό, αιωνόβια πλατάνια και πλατεία γύρω από το ναό. Κατασκευάσθηκε περί το 1825 και αγιογραφήθηκε το 1833 από τον Αιγιώτη Κώστα Φανέλλη. Κατά τη διάρκεια της γερµανικής εισβολής τον Ιούλιο του 1943 βοµβαρδίστηκε το καµπαναριό. Επίσης, επλήγη από τον σεισµό του 2008 και κρίθηκε διατηρητέο µνηµείο. Υποστυλώθηκε και αναµένεται η αναπαλαίωσή του. Εορτάζει στις 24 Ιουνίου. Λειτουργεί όλο το χρόνο εκτός των λειτουργιών εις µνήµην και εξαιρέσεων των υπολοίπων ενοριακών παρεκκλησίων.

RELIGIOUS-5Ανηφορίζοντας προς την κεντρική πλατεία δίπλα από το τουριστικό περίπτερο και την παιδική χαρά βρίσκεται το όµορφο γραφικό παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Κατασκευάστηκε περί το 1850 και  ανακατασκευάστηκε επί Γεωργίου Παπανδρέου το 1963-4. Εκεί, το 1989 στεφανώθηκε ο τέως Πρωθυπουργός Γεώργιος Α. Παπανδρέου. Λόγω της κοµβικής θέσεως πλησίον των εγκαταστάσεων εστίασης και διαµονής προτιµείται για τελέσεις µυστηρίων γάµων και βαπτίσεων. Εορτάζει στις 26 Ιουλίου.

Διασχίζοντας την κεντρική πλατεία και το χωριό µε Νότια κατεύθυνση, συναντάµε το παρεκκλήσι της Κοιµήσεως της Θεοτόκου. Κατασκευάστηκε περί το 1850 φιλοξενώντας στον ίδιο χώρο το ενοριακό κοιµητήριο. Εορτάζει στις 15 Αυγούστου ενώ την προηγούµενη µέρα στον εσπερινό ψέλνονται τα εγκώµια και πραγµατοποιείται λιτάνευση της εικόνας.

Ανεβαίνοντας µε αυτοκίνητο στον Ερύµανθο και προσπερνώντας την περιοχή Σπέντζουρα (πηγή µε ερείπια αρχικού οικισµού Καλεντζίου) σε απόσταση περίπου 3,5 χλµ από το Καλέντζι  συναντάµε στην πλαγιά του Ερύµανθου, µέσα στο ελατόδασος, δεξιά, το παρεκκλήσι της Αναλήψεως. Κατασκευάστηκε το 1920, ανακατασκευάστηκε το 1980 και εορτάζει ως κινητή εορτή σαράντα µέρες µετά το Πάσχα.

Κατευθυνόµενοι µε αυτοκίνητο από το χωριό προς την περιοχή Γελαδινό, µέσω Πόρου, συναντάµε το παρεκκλήσι του Αγ. Νικολάου. Κατασκευάστηκε το 1942 και ανακαινίσθηκε εκ θεµελίων το 2000. Εορτάζει στις 10 Μαΐου.

RELIGIOUS-4Τέλος, επιστρέφοντας από το Καλέντζι κατευθυνόµενοι  προς το συνοικισµό Βασιλικό (5χλµ. περίπου) συναντάµε το ιδιωτικό παρεκκλήσι του Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης. Κατασκευάστηκε το 2006  από την οικογένεια Ανδρικόπουλου Παναγιώτη. Εορτάζει στις 21 Μαΐου. Λειτουργεί στις εορτές της Αγ. Βαρβάρας – 4 Δεκεµβρίου, Αγ. Αντωνίου – 17 Ιανουαρίου και στην Πρόοδο του Τιµίου Σταυρού την 1η Αυγούστου.

Συνεχίζοντας το δρόµο αριστερά προς Μπαντζέϊκα συναντάµε δεξιά το παρεκκλήσι του Αγ. Δηµητρίου. Κατασκευάστηκε το 1980 πάνω σε ερείπια παλιού ναού. Εορτάζει στις 26 Οκτωβρίου.

Ακολουθώντας το δρόµο προς Μπαντζέϊκα συναντάµε δεξιά πάνω σε λοφίσκο το παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής. Πρωτοκατασκευάστηκε πριν  το 1800. Αναφέρεται ως εγκαταλειµµένο το 1849 σε κώδικα της Μονής Γηροκοµείου Πατρών. Ανακατασκευάστηκε το 1950 και είναι παράρτηµα του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη Καλεντζίου. Εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίµου µετά το Πάσχα και λειτουργεί δύο φορές το µήνα. Τελεί υπό επισκευή µετά το σεισµό του 2008.

Πληροφορίες: Πάτερ Θόδωρος Ανδρικόπουλος, Τηλ.  26940 51667

 

Κατεβαίνοντας τον ίδιο δρόµο συναντάµε τον οικισµό Άγιος Γεώργιος Καλεντζεϊκων, όπου ατενίζουµε ψηλά στο λόφο τη γραφική εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Το αρχικό ερηµοκκλήσι χτίστηκε προ του 1920. Ανακατασκευάστηκε το 1943, όταν ο οικισµός αποσπάστηκε από την ενορία Καλεντζίου και αποτέλεσε την ενορία του Αγ. Γεωργίου Καλεντζεϊκων. Κατά τα έτη 1995-2012 επεκτάθηκε, ανακαινίστηκε και είναι στολίδι για την περιοχή.

Συνεχίζοντας το δρόµο προς Πάτρα, φθάνουµε στο Διάσελο, όπου συναντάµε αριστερά το ναό της Αγίας Βαρβάρας. Χτίστηκε το 1972 σε οικόπεδο που δώρισε ο Θεόδ. Καλογερής ή Γκούρας. Επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε κατά τα έτη 1980 και 1999. Είναι παράρτηµα της ενορίας Αγ. Γεωργίου.

Πληροφορίες: Στασινόπουλος Νικόλαος, Τηλ, 2610 329624 & 6945701575

 

RELIGIOUS-2Στο Βελιµάχι και στη θέση Σελίτσα, περιτριγυρισµένο από θαυµάσιο δάσος - λειτουργεί το µοναστήρι Αγίου Ιωάννου Θεολόγου ή Αγίων Πάντων η ανέγερση του οποίου συνδέεται µε θρύλους και παραδόσεις. Στην αρχή η Μονή χτίστηκε εκεί όπου είναι σήµερα το µοναστήρι της Μονής Ταξιαρχών πλησίον του χωριού Αλεποχώρι. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες εξανάγκασαν τους µοναχούς να κατέβουν προς τα κάτω και έχτισαν τη Μονή στη θέση Άγιος Αντώνιος απέναντι από τη σηµερινή της θέση. Αλλά και η νέα θέση δε συνέβαλε στην οµαλή λειτουργία της Μονής. Η σηµερινή Μονή θα πρέπει να οικοδοµήθηκε µεταξύ των ετών 1715 - 1728 από τον ιεροµόναχο Νεκτάριο, στον οποίο οι παραδόσεις αποδίδουν σπουδαίες ικανότητες, ακόµα και θαυµατουργικές. Λίγο µετά την ίδρυσή της το 1748 η Μονή αναγνωρίστηκε ως σταυροπηγιακή. Με το πέρασµα του χρόνου, απέκτησε πνευµατικούς δεσµούς µε το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Η Μονή πανηγυρίζει την Κυριακή των Αγίων Πάντων.

Πληροφορίες: Πάτερ Αρτέµιος Αργυρόπουλος, Τηλ. 26940 71267

 

Κατευθυνόµενοι µε αυτοκίνητο, µέσω Ε.Ο.33, φθάνουµε στο  χωριό Σκιαδά. Συνεχίζουµε την διαδροµή σε ανηφορικό χωµατόδροµο περίπου µισής ώρας συναντώντας την Ιερά Μονή Νοτενών στο Σκιαδά. Είναι κτισµένη σε µία από τις παραφυάδες του Ερύµανθου (Ωλενού) που κατευθύνεται προς Νότο και καταλήγει στον ποταµό Πηνειό της Ηλείας, υπάγεται όµως στην Μητρόπολη Πατρών. Είναι ανδρώα µονή, αφιερωµένη στην Κοίµηση της Θεοτόκου. Η αρχική µονή των Νοτενών κτίσθηκε µάλλον τον 16ο αι. (1530) πάνω από τη σηµερινή µονή, κοντά στην κορυφή του βουνού. Σήµερα απόκεινται σε σωρούς λίθων τα κελιά της πρώτης αυτής µονής, ωστόσο διακρίνεται ο περίβολος τους. Υπάρχει επίσης παλαιός ναός αφιερωµένος στην Παναγία, που είναι στηριγµένος πάνω σε αρχαίο ναό, µάλλον του Απόλλωνα, του οποίου διασώζονται κίονες, κιονόκρανα και άλλα αρχιτεκτονικά µέλη. Ο ναός της Παναγίας έχει εξαίρετες τοιχογραφίες του 17ου αι. και κάτω απ' αυτές άλλες παλαιότερες, αγίων, από τις οποίες σώζονται 3-4.

RELIGIOUSΛόγω των δυσµενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν εκεί οι µοναχοί εγκατέλειψαν τη µονή αυτή και κατέβηκαν 500 περίπου µέτρα πιο κάτω, όπου έχτισαν τη Νέα Μονή. Το 1902 κτίσθηκε ναός έξω από τον περίβολο της µονής όπου φυλάσσεται η θαυµατουργός εικόνα της Παναγίας της Νοτενιώτισσας µε αργυρά επένδυση. Έχει ωραίο ξυλόγλυπτο τέµπλο και παλαιές εικόνες. Είναι ρυθµού Βασιλικής µε µικρό κωδωνοστάσιο στην οροφή του.
Τον Απρίλιο του 1821 φέρεται ότι οι Τούρκοι σύλησαν τη µονή και για να εκδικηθεί την προσβολή συνεπλάκη µαζί τους και φονεύθηκε ο Δελή Γιώργης του Γιαννιά. Υπάρχει µάλιστα και δηµοτικό τραγούδι που αναφέρεται σ' αυτό το γεγονός.
Ο ναός της µονής λόγω κατολισθήσεων γκρεµίσθηκε και διασώθηκε µόνο το κωδωνοστάσιο. Στη θέση του οικοδοµήθηκε νέος ναός αφιερωµένος στον Άγιο Γεράσιµο. Στη µονή ανήκει αριθµός ναΐσκων κτισµένων στη γύρω περιοχή. Στην περιοχή υπάρχει ναός αφιερωµένος στον Άγιο Ιωακείµ όπου σώζονται βρίσκονται ολιγάριθµα από τα θαυµατουργά του λείψανά. Η µονή πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου (απόδοση εορτής της Κοιµήσεως της Θεοτόκου) και στις 3 Ιουλίου (µνήµη του προστάτη της Αγίου Ιωακείµ).

Πληροφορίες: Πάτερ Ιερώνυµος Διαµαντόπουλος, Τηλ. 26940 53293

 

Ταξιδεύοντας µέσω της Ε.Ο. 33 (πρώην 111) φθάνουµε στα Τριπόταµα. Ακολουθώντας το δρόµο προς Αγράµπελα, σε υψόµετρο 800 µέτρων δεσπόζει επιβλητικά η Ιερά Μονή Πορετσού, που είναι αφιερωµένη στην Παναγία. Η ίδρυση της χάνεται στα βάθη του χρόνου ενώ το όµορφο Καθολικό της Μονής είναι εσωτερικώς ολόκληρο αγιογραφηµένο από τους Ναυπλιώτες αγιογράφους Αδελφούς Μόσχου το 1611 µε τη συνδροµή του άρχοντα Κοκλώνη. Πρόσφατα επισκευάστηκε και ανακαινίσθηκε.

Πληροφορίες: Τηλ. 26240 81263

 

RELIGIOUS-6Κοντά στο παλιό χωριό Νεζερά απέναντι από τα χωριά Καλάνιστρα και Κάλανος βρίσκεται η Ιερά Μονή Χρυσοποδαρίτισσας. Ο ναός κτίστηκε στα τέλη του 12ου αι. και υπήρξε κρησφύγετο επαναστατών του 1821 και ενός εκ των πρωτεργατών του Αγώνα, του µητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερµανού, αλλά και ο τόπος της σύλληψής του. Εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

 

Πληροφορίες: Πάτερ Νικόδηµος Μπαρούσης, Τηλ. 26940 91318 & 91381

 

Κοντά στον φράγκικο πύργο του Tremouille στο χωριό Χαλανδρίτσα δίπλα σε έναν αναπαλαιωµένο νερόµυλο-νεροτριβή, όπου ο επισκέπτη µπορεί να έχει παράλληλα και µια πολιτιστική ξενάγηση µε τις παλιές πατροπαράδοτες ασχολίες των κατοίκων βρίσκεται ο Ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου στην Χαλανδρίτσα. Ο ναός είναι του 15ου αιώνα και σώζεται σε άριστη κατάσταση έπειτα από νεότερες επεµβάσεις. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του Αγίου Αθανασίου του 1772 στο ιερό η οποία είναι σηµαδεµένη από βόλια. Εορτάζει στις 18 Ιανουαρίου.

Πληροφορίες: Πάτερ Νικόλαος Μαυροειδής, Τηλ. 26940 22259 

 

SWF file not found. Please check the path.

kep-logo       Diavgia   

kedke-logo      perifereia

Στοιχεία Επικοινωνίας

Καλέντζι Αχαϊας

25015 Νομός Αχαΐας
Τηλ: 2610 323570
Κινητό: 6907 217734
Fax: 2610 323670
Email:  info@kalentzi.gr

  kalentzi.achaias